Imprimir aquesta pàgina
Dilluns, 01 Març 2010 00:00

Gandia, Ciutat Literària

Escrit per  Ignasi Mora
Valorar aquest article
(0 vots)
Cal saber les aptituds personals per a triar l’ofici de cadascú, com cal saber en què destaca una ciutat per a traçar les vies del seu futur. En aquest sentit, Gandia és una ciutat de projecció literària. Històricament, la literatura ha constituït l’aportació més destacada de la ciutat a la cultura universal. I també ho és l’aportació actual.

Gandia i la Safor compten amb noms de gran representativitat entre els Nostres Clàssics, la coneguda tríada vinculada al nostre territori. Ausias March, Joanot Martorell i Joan Roís de Corella constitueixen tres puntals bàsics de la literatura pròpia, que fou generada per una llengua i una tradició també pròpies.

Tot i la decadència de la cort ducal i del fet literari a Gandia després de la fita dels clàssics, la ciutat recupera el que sembla el seu destí cultural l’any 1959, amb la primera convocatòria dels premis literaris Ausias March, cinc-cents anys després del naixement d’aquest altíssim poeta. Els premis, ampliats en tots els aspectes, continuen lliurant-se cada any.

Mentrestant, des dels anys setanta va creant-se un grup molt nombrós d’escriptors que tindran fonamentalment en comú que escriuen en la mateixa llengua que March, tot i la persecució a què ha estat sotmesa. I tenen ambició d’escriptors, per la qual cosa alguns d’ells són professionals de la ploma.

El recent constituït IMAB (Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques), al cap del qual hi ha Àlvar Garcia, acull el repte cultural de la ciutat: la literatura al llarg dels segles, quallar per sempre la consideració de ciutat literària per a Gandia. Ja no es tracta només de mantindre cada any uns premis literaris, sinó d’anar més enllà.

Com a organisme autònom municipal, l’IMAB va traçant noves línies d’actuació, com aquesta mateixa pàgina web i prompte la Casa d’Escriptors Josep Piera. Aquesta és una iniciativa novedosa en l’àrea lingüística pròpia i intentarà connectar els escriptors entre si i amb els lectors i estudiants de la ciutat.

D’altra banda, l’organisme continuarà situant l’objectiu de creació i manteniment de biblioteques públiques en una posició ben remarcable, només comparable a la de ciutats europees fora de les nostres fronteres. Així mateix, l’Arxiu Històric continuarà sent el referent de la memòria col·lectiva de tots els gandians.

També resultarà prioritari per a l’IMAB l’estudi de la relació imprescindible entre la categoria de ciutat literària de Gandia i la projecció turística de la ciutat. Aquesta qüestió, llargament debatuda i no resolta en el passat, serà una estratègia de reflexió que posarà de manifest la vitalitat intel·lectual d’aquesta institució.

Llegir 2454 vegades

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política