LA FOTO DEL MES: Els antics establiments i tallers

Una de les fonts més sol·licitada pels usuaris dels arxius municipals és la sèrie de les llicències d‘obertura d’establiments. Ací caben bars, cinemes, perruqueries, fàbriques i, al capdavall, qualsevol activitat econòmica que no siga agrícola o immobiliària.

Certament, ha estat sempre complicat aplegar i controlar tota la informació disponible sobre el tema, si bé, d’una altra banda, les antigues ‘matrícules industrials’ donaven testimoni anual, a tall de cens, de totes aquestes activitats (això des de 1845). Per això, ha estat significativa la troballa d’un lligall d’expedients, sol·licituds i llistes d'obertura d'establiments d’entre finals del segle XIX i 1937, que no es trobava catalogat.

Ací, hi ha, per exemple, Relacions i registres d'industrials que han pagat la llicència d'obertura d'establiments entre els anys 1924 i 1931, de manera que alguns dels més antics establiments de Gandia poden ser identificats en els seus orígens. 

En aquest registre, es troben establiments tan persistents i coneguts com els dels tallers de reparació de Fermín Romaguera Garcés i Sebastián Dénia Riera, l’armeria de Dimas Cucart Cuquerella o la drogueria d’Eduardo Bernabeu Bernabeu, al carrer Major; o la rellotgeria de Juan Cruañes Catalá.

S’hi poden trobar, també, els antecedents de l’òptica de Manuel Pascual Barberà, al carrer Major, i hi és present la fotògrafa Maria Laporta Moya, instal·lada al carrer Arquebisbe Polou. Poc després, el 1928, es donava d’alta Pedro Laporta Buch.

Tot plegat, aquesta mena de documents ens permeten fer un retrat històric i evolutiu del canviant i particular mapa comercial-industrial de la nostra ciutat.

Fitxa:
Vista del carrer Major des del passeig Germanies
Autor: ZUBILLAGA, Francesc
Dècada: 1980
Fons: Fototeca Digital
Signatura: CA-0793_0001
Foto del mes-Juliol 2013


Totes les fotos del mes 


En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política