Els Clàssics

 
     
     

En el marc de Gandia com a ciutat literària i amb el propòsit d'ajudar a conèixer i respectar el llegat històric i la cultura d'aquesta ciutat i comarca, reprenem ací aquell primer homenatge que el 1983, durant la II Mostra Cultural de Primavera, Gandia va oferir als seus fills universals: Ausiàs March, Joanot Martorell, Joan Roís de Corella (les tres grans personalitats de la nostra literatura del segle XV) i Francesc de Borja, el més il·lustre representant de la família Borja, la nissaga que més esplendor ha donat a Gandia i a la Safor, especialment durant el segle XVI.

RUTA DELS CLÀSSICS:

La RutaEl Llibre

Joan Roís de Corella (1435 - 1497)

Biografia

“Precursor d’unes actituds i una literatura humanistes”

Fill d’Ausiàs Roís de Corella, noble de Gandia i emparentat amb els comtes de Cocentaina, no va elegir l’aventura cavalleresca ni la carrera de les armes a la seua joventut, preferint activitats més cortesanes i aristocràtiques, com l’amor, la literatura i els sermons.

La seva vida sentimental fou molt intensa, ja que a partir de les nombroses aventures amoroses anònimes a què fa referència al llarg dels seus escrits, han pogut ser documentades diverses experiències com La Tragèdia de Caldesa.

Va estudiar teologia encara que no va arribar a ser mai sacerdot, per la qual cosa va poder tenir dos fills amb Isabel Martínez, sense ser malvist per la societat de l'època.

En morir va nombrar hereva la seua germana Dalfina, que a la seua vegada donà els 780 volums de la biblioteca d’en Joan al convent de Sant Francesc de València.

Va tenir seguidors i imitadors, Joanot Martorell sabia de memòria algunes de les seves obres, el seu llegat literari es tingut com trànsit de l’edat mitjana al renaixement.
Corella

Obra

“Precursor d’unes actituds i una literatura humanistes”

La seva obra abasta tant la prosa com el vers i combina temes religiosos i profans, amb un llenguatge elegant d’un estil retòric, filigranat, culte, en una prosa cuidada que imita els autors clàssics i que ha estat anomenada pels crítics prosa d'art o prosa artitzada, res a veure amb el to col·loquial.

Epistolaris, parlaments, sermons, poemes d’amor, vides de sants, narracions mitològiques i textos religiosos. Tots aquestos gèneres i estils conformen una obra literària consistent i variada.

L’obra es divideix en dos blocs: la religiosa i la profana, sent aquesta la més preuada i on trobarem els escrits autobiogràfics com La Tragèdia de Caldesa, parlant de l’amor des d’una perspectiva desenganyada i trista.
Corella

 Corella 001Corella 002Corella 002cCorella 003Corellla 004

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política