Document del mes de maig: 650 anys del segrest d'Alfons el Vell

La implicació d'Alfons d'Aragó en l’anomenada “Guerra dels dos Peres”, entre els regnes de la corona d'Aragó i de Castella, va fer que els seus territoris valencians patiren una cruel destrucció cap a 1364. Una desfeta dantesca que implicà la vila de Gandia i el mateix arxiu del seu Consell.
Uns anys després, l'escenari del conflicte entre Enric de Trastàmara i Pere el Cruel es traslladava a altres territoris i, malauradament, l'abril de 1367 (ara fa just 650 anys), a la batalla de Nàjera (Navarra), l'aleshores senyor de Gandia seria pres i traslladat a Anglaterra durant cinc anys. Encara encara, com és sabut, el rescat definitiu no es faria efectiu fins vint-i-cinc anys després, el 1392, amb l'alliberament del seu fill, que havia restat com a hostatge. Per aconseguir la llibertat hom va demanar un rescat de dos milions i mig de sous: una quantitat desmesurada per aquell temps i que, entre altres, hagueren de pagar els seus vassalls dels senyorius de Gandia i de Dénia.

Donada la seua vinculació amb la família reial i a causa de la mort d'Alfons el Jove sense descendència, el 1412, bona part del seu fons documental es va conservar a l'antic Arxiu del Reial, avui Arxiu del Regne de València. Ací es conserven alguns dels documents que fan referència als donatius i rescats per alliberar Alfons i el seu fill de la presó.

Com a document del mes mostrem un dels diplomes atorgat per Alfons el Vell que es conserven al nostre arxiu municipal, relatiu a la donació d’una casa i un obrador per a la construcció de l’almodí, ço és, un magatzem de grans (i centre de negocis) a través del qual els jurats de la vila controlaven el forment que entrava i eixia de la ciutat i fornien de blat els diferents forners.

Descripció: El duc Alfons el Vell dóna a la vila de Gandia una casa i un obrador per a fer un almodí.
Fons: AC Pergamins
Llengua: Valencià
Lletra: Gòtica bastarda.
Notari: Ramón Vidal.
Datació: 10 d'agost de 1410
Signatura: AC-112

 Totes les fotos del mes   

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política