Document del mes de juny: 105 anys del Teatre Serrano

Si bé el primer local teatral a Gandia es va plaçar als alts de l'Almodí, al carrer duc Carles de Borja, cap a mitjan segle XIX, no va ser fins a 1864 quan es va inaugurar, al mateix lloc, el primer teatre de la ciutat, de caràcter municipal.

L'estiu de 1900, es va instal·lar un nou local teatral d'estiu, propietat de l'activíssim empresari Silvestre Furió, del qual El Mercantil Valenciano feia broma i en parlava com a cinematógrafo bastante mediano [con] una 'Galatea' bastante fea. Era, aleshores, el teatre Circo o Variedades.

A l'inici de 1912, Furió va realitzar unes reformes importants. Va bastir les llotges i les galeries que abraçaven la sala i va fer el cel ras, que no en tenia. L'abril de 1912, com apareix a l'expedient, va demanar la reobertura del local, la qual va tenir lloc el 20 de juny de 1912. El teatre va aconseguir, aleshores,  una capacitat per a 1200 espectadors, ara ja amb el nom de José Serrano com a nova marca. El juny de 1913, el mateix mestre Serrano i la seua companyia teatral van fer una estada triomfal a la ciutat i van representar El motete i Si yo fuera rey.

Descripció: Expediente instruído a instancia de don Silvestre Furió García para la reapertura del teatro Circo, situado en el paseo de las Germanías.
Fons: Municipal Històric
Comissió: Obres Públiques
Data: 29 d'abril de 1912
Signatura: AB-1792/135

Fonts:
Gabriel GARCIA FRASQUET. El teatre al País Valencià: el cas de la Safor (1800-1936). Simat de la Valldigna: la Xara, 1997.
Gabriel GARCIA FRASQUET; Josep Enric GONGA COLOMINA. El teatre Serrano de Gandia. Gandia: Ajuntament, 2007.

 Totes les fotos del mes   

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política