Document del mes: Octubre, 1917

1917 va ser un any certament convuls, tant a escala europea com en el solar hispànic.

La Gran Guerra europea que es va desenvolupar entre 1914 i 1918 va possibilitar la potenciació de moltes indústries i l’exportació de productes bàsics, com l’arròs i els cereals, als països bel·ligerants. En contrapartida, però, va suposar una gran carestia, una crisi tarongera i una escassesa de productes de primera necessitat, que va provocar nombrosos moviments de contestació social. Tot això fins al punt que molts historiadors parlen d’un trienni bolxevic a Espanya (1917-1920), el qual es trobava en el rerefons de la fi del règim de la restauració i del colp militar de Primo de Rivera de 1923.
Una de les conseqüències d’aquests moviments va ser la conformació de comissions locals de reformes socials, la institució del Ministeri de Treball (1920) o l'inici d'un sistema públic de pensions. Com a esperó d'aquests moviments, hi havia la revolució dels sòviets a Rússia. Precisament, al mes d'octubre de 1917, podem trobar en la premsa catòlica de Gandia (l’única existent aleshores) referències al Caos en Rusia o al Petrogrado Amenazado. I al fet que, a Kronstadt, molts tripulants de la flota russa s'havien rebel·lat en contra del seu govern. Com sabem, l'exèrcit rus abandonaria la Gran Guerra i contribuiria a la proclamació del poder dels sòviets.

No era estrany que, al llarg dels segles XIX i primer terç del XX, l'estat de guerra estigués declarat a Espanya. En aquesta ocasió, la causa era la vaga general que es va iniciar en juliol i agost de 1917, amb el suport de UGT, CNT, PSOE i partits republicans. La repressió va comportar una setantena de morts i milers de detinguts. A València, va ser decisiva la vaga dels ferroviaris de la Companyia del Nord, encetada al juliol.

Descripció: Telegrama de Govern Civil de València, on es comunica la fi de l’estat de guerra.
Fons: Fons Històric Municipal. Correspondència
Datació: 8 d’octubre de 1917
Mides: 13 x 28,6 cm
Signatura: AB 404

 Totes les fotos del mes   


En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política