Document del mes de gener: Joan Fuster a Gandia

El 1963, arran de l'arribada a Gandia de José Pérez Palmis, es va organitzar el cine-club Ducal, que després derivaria en la formació de l'Ateneo Juvenil. Les persones que apareixen a la fotografia al costat de Joan Fuster serien alguns dels membres més actius d'aquesta associació que, per a Enric Sòria, tenia un 'estil democràcia cristiana'.

Joan Fuster havia format part del jurat que atorgaria el primer premi Ausiàs March de poesia, el 1959, i estaria present a Gandia en successives ocasions, moltes d'elles com a jurat o convidat per la joventut nacionalista dels anys 1960 i 1970. En la fotografia, presa cap a 1967-1968, Fuster també formava part d'un jurat per a la concessió d'un premi de narrativa creat per l'Ateneo.
Una de les darreres ocasions va estar la seua participació en la II Mostra Cultural, el 1983, quan va realitzar una conferència, al saló de plens municipal, sobre un dels seus temes estimats: divagació entorn del 'Cant Espiritual' d'Ausiàs Marc, publicada al número quatre de la revista Ullal.

El nostre arxiu serva fotografies de la seua participació en els premis de 1959, així com de la conferència que acabem d'esmentar. Així mateix, els fons dels escriptors Joan M. Monjo i Gonçal Castelló guarden correspondència entre ells i Fuster. En el darrer cas, es conserva, també, uns foto de Fuster quan va ser nomenat  doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona, l'any 1984.

Fuster, faltat fa un quart de segle, ha estat, sens dubte, un dels intel·lectuals més actius, punyents i influents del nostre panorama cultural i social.

Bibliografia: Enric Sòria: 30 anys de cultura literària a la Safor (1959-1990). Oliva: Gràfiques Colomar, 1990. Altres fonts: Salvador Rovira.

Descripció: Acte literari a l'Ateneo Juvenil amb la presència de Joan Fuster.
Fons: Fototeca Digital
Persones identificades: d'esquerra a dreta: Pepe Rausell, Joan Climent, Adelina Bataller, Joan Fuster i Salvador Rovira.
Donant: Adelina Bataller
Datació: dècada de 1960
Signatura: CA-2471_0020


 Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política