Document del mes de febrer: L'Alqueria del Duc, Margarida d'Àustria i el CDT

El dia 6 de febrer de 1998 va tenir lloc la inauguració oficial del Centre de Desenvolupament Turístic (CDT) amb un dinar medieval.

Aquest és el darrer ús d’un dels edificis més emblemàtics de Gandia, el qual, antigament era conegut com a Alqueria de Don Alonso i va servir de casa d’esbargiment i centre d’explotació d’una de les escadusseres finques rústiques de les que van disposar els ducs de Gandia.
A l'activitat didàctica del CDT s’han afegit també altres utilitats relacionades amb el fruïment de la natura i la interpretació de l'espai marjalenc. Molt probablement, també s'hi afegiran altres, relacionades amb la promoció de la ciutat literària.
 
De fet, amb ocasió del darrer lliurament dels premis literaris, l’alcaldessa, Diana Morant, va manifestar la voluntat municipal d'afavorir el conreu de les lletres, estrenar el turisme literari i crear la Casa d'Escriptors a l'Alqueria del Duc. Els mateixos guanyadors de l'edició de 2017 seran els primers inquilins en ser allotjats a l'Alqueria.

Com hem comentat i talment reflecteix molt bé el document reproduït (del qual només es veu una part), l'Alqueria ha tingut, al llarg dels segles, una funció molt clara d'esbargiment, de fruïment de la natura, de jocs, menjars, músiques i creació artística. Atenció al menú del berenarot que s'hi va servir.

Sol passar que els testimonis de la noblesa i de l'església siguen ben sovint els que passen als arxius i als llibres; aquest és un cas ben palés.

La protagonista del document és Margarida d'Àustria, filla del rei Felip IV i de Dona Maria Anna d'Àustria, la qual, mentre esperava les naus que l'embarcarien a Dénia rumb a Alemanya, va fruir d'uns dies de lleure i festa, ben acompanyada per la noblesa local i cortesana.

La crònica sobre l’estada de Margarida d'Àustria a Gandia estava escrita en els llibres d'actes o de 'recorts' de la Seu Col·legiata, els quals, com és sabut, desaparegueren el 1936. Afortunadament, alguns erudits com Pasqual Sanz, Andrés Martí o Roc Chabás, abans de la guerra, tingueren accés a aquesta documentació. Chabás la va reproduir en la Revista El Archivo, que ell mateix editava, concretament en els números 14, 15, 16 i 17, de juliol i agost de 1886, després d'una visita de tres dies que va realitzar als arxius de Gandia.

Descripció: 'La emperatriz Margarita de Austria en Gandía'
Col·lecció: Biblioteca Històrica
Obra: El Archivo: Revista Literaria Semanal, dirigida por Roque Chabás. Dénia: Ajuntament; Alacant: Instituto de Estudios Juan Gil-Albert, 1985.
Reproducció facsímil de l'edició de Dénia: Imprenta de Pedro Botella, 1886-1887, volum II, pp. 123-126.
Signatura: BC-519
Document original (desaparegut): Acta en el llibre cinqué de Records de l'Església Col·legial de la ciutat de Gandia, full 260.
Datació del document original: 1666

 Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política