Document del mes de març: Un document "reservat" de fa 60 anys


No hi ha dubte que la corrupció és un càncer de l'administració i de la societat que mina els fonaments del seu correcte funcionament i que cal contrarrestar, entre altres coses, amb la pràctica de codis ètics professionals i de bon govern. Aquest document ens mostra com en els anys 1950 hi havia un costum per part d'alts càrrecs de l'administració estatal de facturar despeses als ajuntaments quan feien visites en l'exercici de les seus funcions. Les seues personals i les del seguici que portaven al darrere...

El director general d'administració, advocat andalús nascut en Martos el 1914, de forma discreta i reservada, advertia el nou alcalde de Gandia, Juan Lorente Garcia, sobre aquest problema. Adduïa com a principi l'austeritat en la despesa i assumia que els governs locals estaven exempts d'aquesta mena de despeses i corresponia a les arques de l'estat fer-se'n càrrec dels viatges o desplaçaments dels seus responsables.


Aquesta carta es trobava formant part de la documentació que el secretari municipal portava a les sessions del plenari municipal i actualment es conserva en una série molt important que és la correspondència general de secretaria. Aquesta és una de les més contínues i llargues en el temps, ja que comença en el segle XVI sota l'epígraf de 'cartes i ordres' i es troba enquadernada fins als inicis del segle XIX. És molt irregular i ve a ser una mena de calaix de sastre, però en ella els investigadors solen trobar informacions i peces importants per als seus treballs.







Descripció: El director general d'Administració Local, José Luís Moris Marodán, adverteix l'alcalde de Gandia perquè l'Ajuntament no pague dietes als alts càrrecs de l'administració ja que aquests disposen d'una assignació pertinent per part de l'estat.
Datació: Madrid, 27 de març de 1958
Fons Històric Municipal:
 série: correspondència de secretaria.
Unitat documental simple: carta 
Mides: 21,5 x 31,5 cm
Signatura: AB-2249

 Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política