Document del mes de novembre: l'antic cementeri i la barrancada de 1901

La perspectiva que es veu a la fotografia correspon al cementeri parroquial que hi havia a la vora del barranc de Beniopa i que es va construir pels anys 1848-1850.

El problema sanitari i de gestió que comportava l’enterrament dels cadàvers ha estat durant molt de temps objecte de discussió, així com de projectes d’execució problemàtica.

En el cas que ens ocupa, un revulsiu important va ser la barrancada o riuada que es va produir el 30 de setembre de 1901, la qual va provocar la caiguda d’un mur i l’arrossegament dels cadàvers, els quals van quedar escampats per ribes, bancals i fins i tot a la platja, tot conformant un cuadro aterrador.

L'1 d'octubre de 1901, reunida la Junta de Sanitat a la casa consistorial, es prenien mesures per tal d'arreplegar els cadàvers i reposar-los als nínxols, o enterrar-los, amb la màxima seguretat. Així mateix, s'hi plantejava la necessitat de construir un nou cementeri, amb la qual cosa començava el llarg camí que portaria a la construcció de l'actual en els inicis de la dècada de 1920.

En els seus inicis, l'arquitecte Víctor Beltrí va realitzar  un primer projecte, cap a 1902, i posteriorment es discutiria amplament el caràcter eclesiàstic o civil del cementeri que ara tenim.

Títol: Vista de l'antic cementeri de Gandia.
Datació: 1 de febrer de 1936
Autor: Thomas Wood
Abast i contingut: Feta des de les proximitats del barranc de Beniopa i la carretera de València.
Mesures orig: 11,5 x 16,5 cm.
Fons: fototeca
Signatura: CA-1459/16

 Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política