Document del mes de desembre: Esbós de l'escultura d'Ausiàs March

Els darrers anys de la dècada de 1950 van significar uns canvis importants en la vida de la ciutat de Gandia, tant en l’àmbit econòmic com cultural. La recuperació, el 1950, de l’Institut d’Ensenyament Mitjà Ausiàs March, aleshores 'Instituto Laboral' va ser un factor clau per al reviscolament de les activitats i els plantejaments culturals. En aquest sentit, la celebració del cinqué centenari de la mort del poeta Ausiàs March va ser un revulsiu que va anar lligat a l’obertura de la Biblioteca Municipal, la instauració dels premis literaris, la programació de conferències amb intel·lectuals de prestigi o l’emissió radiofònica de programes culturals.
D’entrada, l’escultura en qüestió es pensava instal·lar a l’Institut Laboral, sobre la base d’un projecte datat el maig de 1958. El pressupost, acompanyat per l'esbós que reproduïm, incloïa una primera partida per a la pedra, de 8.500 pessetes, a càrrec de la Diputació Provincial. La segona partida, per a la realització artística, era de 37.500 pessetes i es plantejava que fóra a càrrec de l’Ajuntament.

Finalment, va ser el 17 de desembre de 1958, ara fa 60 anys, quan l’alcalde Juan Lorente, i l’escultor i professor de dibuix José Rausell van signar el contracte definitiu per a l’execució del monument en pedra Almorquí, de primera, de 2,40 metres d’alçada. Com és sabut, s’intal·laria, finalment, a l’avinguda del Marqués de Campo, lloc on encara està ubicada.

L’any que ve, el 2019, la promoció de 1969 de l’Institut Laboral prepara una commemoració important dels seus 50 anys, la qual posarà en valor aquest i altres documents.

Títol: Esbós de l’estàtua d’Ausiàs March a l’avinguda Marqués de Campo
Datació: maig de 1958
Autor: José Rausell Sanchis
Abast i contingut: Monument encomanat a petició de l’Institut Laboral, amb motiu dels 500 anys de la mort del poeta (1459-1959). Esbós conservat a l’expedient de Secretaria núm. 55/1958.
Mesures orig: 36 x 20,2 cm
Fons: municipal. Secretaria General
Signatura: AB-3603/5

 Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política