Document del mes de gener: Presa de possessió de les franciscanes terciàries a l’antic Convent de Sant Roc

A mitjan segle XIX, cap a 1850, el Convent de Sant Roc i els seus horts van experimentar una transformació decisiva, derivada de la desamortització de Mendizábal, i un llarg procés pel qual l’Ajuntament va passar a assumir la propietat i la gestió de l’antic patrimoni dels franciscans, inclosa l’església del Beat.

Un capítol important d’aquesta transformació de la ciutat va ser la creació de la beneficència municipal arran del testament que va dictar l’antic pròcer i alcalde, Francesc Moran Roda, que va faltar l’any 1874.
El lligall AB-1854 de l’Arxiu Històric conté un fons documental molt interessant sobre la beneficència municipal, dins del qual podem trobar el “Establecimiento de las hermanas terciarias de San Francisco cuando se encargaron del Asilo de Beneficiencia de esta ciudad”. El document està signat pel síndic de l’Ajuntament, Jacinto Orts, i pel pare visitador del Tercer Orde del gran Pare Sant Francesc d’Assís, Vicente Garcia Serra, el 28 de febrer de 1878, fa, ara, un segle i dues dècades. El pare Pasqual Català era el promotor i director de la Beneficència. A hores d’ara, arriba la fi d’un llarg periple viscut per les germanes terciàries franciscanes, les quals deixaran Gandia, precisament, un altre mes de gener, 121 anys després.

La fotografia que presentem va ingressar en l’Arxiu Històric fa una dècada, procedent del Departament de Planificació i Projectes.

Títol: Pati de l’antiga Beneficència
Datació: 1998
Autor: José Santatecla Fayos
Abast i contingut: Fotografia realitzada prèviament, a l’inici de les obres de remodelació de l’antic edifici i reconversió en biblioteca central, a la plaça del Rei en Jaume I.
Mesures orig.: 150 x 100 mm
Fototeca Digital. Fons Municipal: Departament de Planificació i Projectes
Signatura: CA-2576/19

 Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política