Document del mes de febrer: Salvador Fuster, de l'exili a l'Ajuntament democràtic de 1979

Salvador Fuster va nàixer a la Font d’en Carròs el 13 de febrer de 1911. Va ingressar al seminari, va estudiar batxillerat a Gandia i finalment es va fer mestre amb la primera promoció de la II República. Va exercir a Vallibona (Castelló) i va obrir una acadèmia al carrer Major de Gandia, ciutat de la qual va arribar a ser regidor uns mesos abans del cop d’estat de 1936.

Durant els anys de la guerra, va ser comissari de Cultura a l’exèrcit centre-sud i a les darreries de 1938 casava amb Amparo Ángel a la Font. En acabar la contesa va ser empresonat, però tot i això, el 1941 va poder exercir de mestre a Antella. Militant comunista, va col·laborar amb la Guerrilla de Llevant fins que es va exiliar a França el 1948.

Va tornar a les darreries dels anys 1960, va organitzar una Associació Cultural, es va implicar en la Cooperativa Agrícola de Gandia i va impulsar la Llei de Cooperativisme al País Valencià. En les primeres eleccions democràtiques es presentà pel PCE i, finalment, va ser tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Gandia, sent alcalde Juan Roman. Va faltar a Gandia el 1997.

Amb ocasió de la celebració de les IV Jornades sobre Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Gandia hem fet accessible a la web el reportatge SALVADOR FUSTER, EXILI I RETORN, produït per Gandia TV i dirigit per Júlia Planelles.

Títol: Salvador Fuster a la taula d’edat en la constitució de l’Ajuntament de Gandia.
Datació: 19/04/1979
Autor: Pedro Laporta
Abast i contingut: Al costat de Fuster, el regidor més jove, Cebrià Molinero, i el secretari municipal, José Antonio Alcón. Enfront, la bancada de regidors del grup socialista. Moment del recompte de vots, al final del qual seria elegit alcalde Juan Roman Català.
Persones: LÓPEZ MORENILLA, Emilio; MORAGUES BERTÓ, Salvador (1920-2003); MOLINERO LLORET, Cebrià; ALCÓN ZARAGOZA, José Antonio; FUSTER, Salvador; SÁNCHEZ RODRIGO, Ángel; SABATER SOLSONA, Juan José; ARLANDIS PONS, Miguel
Mesures orig: 200 x 250 mm.
Fototeca. Fons Municipal.
Signatura: CA-0312/25

 Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política