Document del mes d'abril: 40 anys d'eleccions municipals democràtiques.

Com és sabut, el novembre de 1975 moria el general Francisco Franco, aleshores cap d'estat, i s'iniciava un procés de transició cap a un sistema democràtic que culminaria en la primavera de 1977 amb les primeres eleccions generals i l'abril de 1979 amb les primeres eleccions locals per sufragi universal des de 1931.
Quedava al darrere la corporació presidida per Miguel Pérez Valdés des de 1971 i un darrer ajuntament, pre-democràtic, del qual formaven part figures conegudes com ara Josep Lloret Tarrassó, Pasqual Lucas Català, Vicente Castellà Miralles, Sebastià Dénia o el constructor Salvador Borrás.

El 19 d'abril de 1979 tenia lloc la sessió constitutiva d'un nou Ajuntament certament plural. En ell tenien representació la Unión de Centro Democrático (7 regidors), encapçalada per Juan Roman Català, i el PSPV-PSOE (6), amb Salvador Moragues Bertó al capdavant, com a partits majoritaris. L’Agrupació Independent obtenia dos representants, amb Francisco Martí al front, Esquerra Unida de Gandia dos més, encapçalats per Francesc Candela i el Partit Comunista també dos, amb Salvador Fuster com a cap. Objetivo Gandia i Alianza Popular obtenien una regidoria cadascun. 

Al final de la sessió i en segona votació seria investit alcalde Juan Roman com a cap de la llista més votada. Després de les eleccions de 1983 seria elegit alcalde Salvador Moragues, del PSPV-PSOE. Ni Roman o Moragues, ni els successius alcaldes fins l’any 2015, no comptarien amb majoria absoluta, tot formant-se governs de consens o coalició.

Títol: Juan Román Catalá, en el seu primer discurs com alcalde de Gandia.
Observacions: Sessió Constitutiva de la Corporació Municipal.
Autor: LAPORTA, Pedro
Data: 19/04/1979
Llocs: Ajuntament de Gandia. Saló de plenaris.
Fons: Fototeca digital
Signatura: CA-0312_0029
Persones: MORAGUES BERTÓ, Salvador (1920-2003); ALCÓN ZARAGOZA(1937-2010), José Antonio; ROMÁN CATALÀ, Juan (1932-2016)
Col·lecció: DÉNIA, Sebastià


Totes les fotos del mes
 


 


 

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política