Document del mes de novembre: Una carta de Damià Català a José María Ángel, "Pitet", des de Marsella (1969)

La Guerra Civil de 1936 va estroncar no solament moltes vides sinó també molts processos associatius i esportius, com ara els del Club de Natació de Gandia, molt actiu en la dècada de 1930 i que no va ser novament legalitzat fins a 1952.
Damià Català, un dels promotors del Club, i Josep Maria Ángel, Pitet, un dels joves d'aleshores, van mantindre una llarga relació, marcada per l'exili i la distància del primer i l'activisme enorme del segon, al llarg de la segona meitat del segle.

Les donacions documentals a l'Arxiu Històric Municipal que recentment ha realitzat María Idoya Ángel Moreno, la seua filla, permeten reconstruir una part d'aqueixa intensa i fructífera relació.
 
En concret, la carta que presentem reflecteix la concepció de l'esport com a eina educativa que tenia Damià Català, així com els recels que despertava en la societat gandiana de l'època un club que tenia per lema "en eslip, tots els homes són iguals, no hi classes socials".

Fet i fet, entre els documents donats hi ha correspondència, així com un exemplar dedicat del llibre il·lustrat i numerat Naves de ensueño (1980).

La donació, a més a més, té un component central de documentació de Pitet en relació amb el Col·legi d'Entrenadors de la Federació Espanyola de Natació (1967-1971) o amb la delegació d'Educación y Descanso. Un total de més d'un centenar de documents originals, datats entre 1936 i 1998. També, s'hi inclouen diverses semblances de Pitet, una d'elles del mateix Damià Català.

Títol: Carta de Damià Català Sanmartín a José Maria Ángel Guillem sobre records del Club de Natación Gandia i el Club Náutico.
Data: 19/06/1969
Llocs: Marsella i Gandia
Signatura: DK-28/14

 Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política