Document del mes de maig: Pandèmies i contagis

Al llarg de la història, han estat moltíssims els contagis que han provocat veritables drames, terratrèmols socials i pèrdues demogràfiques considerables.

La famosa pesta negra del segle XIV va reduir la població europea en vora un terç. Les pestes a la Gandia de mitjan segle XVII van tenir una incidència equiparable, al bell mig d'una societat ja afeblida després de l'expulsió morisca.
 Al segle XIX, el còlera va tenir diverses embranzides, la darrera en 1885, quan Beniopa i l'ermita de Santa Anna van esdevenir un llatzeret per tal de contenir part de la població gandiana en quarantena.
 
Encara, al segle XX, la grip de 1918-1919 tindria uns alts índexs de mortalitat. La revista d'Oliva Cabdells, en el seu número 16 (2018), en va editar un monogràfic ben complet accessible a la web.

El ban que reproduïm fa referència a la pesta bubònica originada a la Xina en 1855 que, com molts altres contagis, es transmetia a través dels ports marítims. El seu vehicle transmissor eren les puces que tenien les rates. A l'Índia, van morir més de 12 milions de persones. La seua arribada a Oporto va estar ocultada en principi per les autoritats, condicionades per interessos comercials i econòmics, la qual cosa va generar gran alarma i un debat públic al voltant de les mesures sanitàries i el problemes econòmics que generaven.

Sembla que, afortunadament, en aquesta ocasió no va arribar fins a les nostres llars.

Títol: "Ban de l'alcalde de Gandia i la Junta Local de Sanitat sobre mesures a prendre davant del perill de pesta bubònica".
Tipología documental: cartell
Fons municipal, secció Sanitat
Mesures originals: 66 x 43 cm
Datació: 26 d'agost de 1899
Signatura: AB-1831

Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política