Document destacat: El llibre de la pesta

Els desastres epidemiològics han estat múltiples i terribles al llarg de la història. Potser un dels episodis més dramàtics va ser el constituït per la pesta que va assolar el País Valencià i particularment Gandia en els anys centrals del segle XVII (1648-1652).
Plovia sobre banyat i en una societat afeblida per l'expulsió dels moriscos, amb una pèrdua important de població i en plena crisi econòmica, social i política, la pesta bubònica va arribar a la nostra comarca a través del Grau i la circulació de persones i mercaderies.

Si bé  a  la primavera de 1648 ningú no reconeixia l'epidèmia, aquesta es va encruelir prompte  amb els més  desvalguts i els habitadors del Raval. Mentre alguns preveres romanien prop dels  seus  fidels, no pocs metges desapareixien o demanaven salaris prohibitius. L'aristocràcia fugia cap a les seues cases pairals.

Feliçment, pel setembre de 1652 es recuperava la normalitat, es celebraven tedèums a la Seu, el duc tornava al palau i corrien els bous pels carrers.

El llibre de la pesta que  ens  acompanya  comprén el període 1652-1655  i inclou els comptes  i  les  disposicions  extraordinàries  que  es  van  generar. Va  ser  una  font decisiva per a la confecció d'una de les primeres obres de l'historiador  Santiago La Parra López, 'Tiempo de Peste en Gandía', publicada l'any 1985.


Títol: El llibre de la pesta de 1652
Data: 1652-1655
Mesures: 43'5 x 29 cm
Ubicació: Fons històric municipal
Signatura: AB-1840

Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política