Ara fa... 500 anys de l'entrada dels agermanats a Gandia (25 de juliol de 1521, dia de Sant Jaume)

Entre 1519 i 1523 l’antic Regne de València va experimentar una gran convulsió social que es coneix com a Guerra de les Germanies. El procés reivindicatiu dels gremis agermanats davant del monarca va tenir una deriva de radicalització important quan els anomenats ‘vint de Gandia’ van arribar fugits a València i van aprofundir en l’enfrontament d’aquests gremis amb la noblesa del Regne.
Concretament, al pla que s’estén entre el Vernissa i el Serpis, el 25 de juliol de 1521 va tenir lloc un greu enfrontament armat en què la noblesa i el virrei van eixir malparats i van haver de fugir pel port de Dénia.
 
Gandia i el mateix Palau dels Borja van restar exposats a l’espoli i el saqueig, primer per part de les pròpies tropes mercenàries de la noblesa i després a càrrec dels agermanats.
 
Un dels servidors del duc, el notari Francesc Pérez de Culla, ens descrivia en primera persona allò que va passar:

... en lo dia de sanct Jaume, que fóu a vint y cinch de juliol de l’any mil cinch cents vint y un, que entrà lo camp dels agermanats de València en Gandia, donat lo saco en la casa del dit illustre Duch. Muntaren en la torre e romperen los armaris del dit archiu e lançaren tots los dits actes per la torre, per la porchada y plaça davant lo palacio e aposento, e baix en la plaça los acabarien de squinçar, e altres ne cobrien les espases de forma que tots los posaren a perdició. E açò veu ell dit testimoni en lo dia aprés ja de nit quant passà per la plaça per eixir-se’n de Gandia e, aprés tornat, veu més a hull la gran perdició de dits actes e dels armaris trencats alt en lo dit archiu.

Trobareu més informació sobre aquest tema en el llibre de Francesc Pons Fuster La Germania a Gandia i el duc Joan de Borja. Gandia: CEIC Alfons el Vell, 2008.

Títol del document: Requesta. Procés de l’Il·lustre don Joan de Borja, duch de Gandia.
Descripció: Documentació relativa a la crema i destrucció de documents a l’arxiu del palau dels ducs de Gandia.
Procedència: Archivo Histórico de la Nobleza (AHNOB, Toledo), Osuna, caixa 565, documents 8-9. 
Accessible en: PARES
Datació: 1523
Nota: A l’Arxiu Històric de Gandia hi ha microfilms amb documentació relativa a les caixes 529 a 710 de la secció Osuna de l’Arxiu de la Noblesa, així com documentació relativa als notaris de Gandia entre els segles XIV i XIX.

Totes les fotos del mes  

 

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política