Ara fa... 90 anys de la primera travessia al port

L'adveniment de la Segona República coincidí amb el despertar a la modernitat de la societat valenciana. El progrés del sector terciari i l'increment de la classe mitjana urbana configuraren una societat delerosa de tota mena de serveis, espectacles i oci.
En aquells anys, la pràctica i la contemplació de l'esport es convertiren en una forma de sociabilitat i un símbol d'identitat local de primer ordre. El futbol sobretot, però també la pilota, la natació, la boxa o el ciclisme foren els esports de moda i en la seua pràctica, l'amateurisme era la nota predominant. Era, com en altres àmbits, un moment d'efervescència de l'associacionisme de base.
 
En aquest context, el 26 de juliol de 1931 es va organitzar, sota el patrocini del "Club Deportivo Gandía" la I Travessia al Port de Gandia. Va ser la primera prova de natació on hi ha constància de la participació de nadadors gandians, entre els que cal destacar Augusto Román, que va quedar tercer. El guanyador va ser Tancredo Roggen, del Club Deportivo Mediterráneo, i el segon fou Fontana, del Levante.
 
La prova va anar celebrant-se anualment fins 1936, quan la guerra la va interrompre durant tres anys. Es va recuperar el 1939, convocant-se de manera ininterrompuda fins 1975, data en la que la contaminació a causa del desballestament de vaixells va comportar la prohibició per part de Sanitat. El 1988 es va reprendre. La competició se celebra com a "Memorial Damià Català" des de 1989, en homenatge al que va ser un dels principals impulsors de la prova i del Club de Natació i Esports de la ciutat.


Títol del document: Convocatòria i bases de la I Travessia al Port de Gandia
Publicació:En Marcha: semanario al servicio de la República”. Any I, núm. 12, p. 4.
Procedència: Hemeroteca Històrica

Datació: 18 de juliol de 1931
Nota: Podeu consultar tota la premsa històrica de Gandia digitalitzada a la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica 

Totes les fotos del mes  

 


 

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política