Ara fa... 85 anys del nomenament de Julio Roig com a alcalde de Gandia

Francisco Julio Roig (Gandia, 19/12/1903-08/01/1984) era fill d'una família de forners i des de molt jove va desenvolupar una gran activitat sindical socialista. Va representar les obreres sederes de la fàbrica de Lombard i també va exercir càrrecs directius en les Joventuts Socialistes, de les quals seria president en 1932. L'octubre de 1934 seria detingut per la seua participació en el seguiment de la vaga general.
La seua figura emergeix sobretot durant la Guerra Civil. Representa la línia majoritària del socialisme gandià, contrària als comitès i la revolució obrera, propera a les propostes comunistes de recuperació del poder estatal. La seua línia ideològica coincident amb el governador civil provincial va determinar la seua designació com a alcalde-president de la Comissió Gestora municipal del 31 d'octubre de 1936 per tal de promoure la unitat antifeixista i la reconstrucció de les institucions.
 
Va detenir l'enderrocament programat de la Col·legiata, va intervenir personalment per a evitar el linxament de dretans després del bombardeig de febrer de 1937 i va protegir clergues i antirepublicans. El 25 de novembre de 1938 abandonava l'alcaldia per a ingressar en el Cos de Carabiners. En els últims dies de la guerra va aconseguir escapar en un vaixell de guerra francès i des de França es va traslladar fins a Tampico (Mèxic), on es va integrar plenament en l'exili espanyol. Va ser sotmès a un judici militar "en rebeldía" i a l'expedient de responsabilitats polítiques reproduït en la il·lustració.

Títol del document: Expedient de depuració de responsabilitats polítiques de Francisco Julio Roig
Descripció: Tribunal Regional de Responsabilidades Políticas. Juzgado Instructor Provincial Número 1. Gandia. Expediente número 9004
Datació: 25 d’octubre de 1941 a 9 de desembre de 1942
Procedència: Arxiu del Partit Judicial de Gandia
Signatura: DP-3/67
Accessible en www.memoriagandia.org

Totes les fotos del mes  


En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política