Ara fa... 170 anys del naixement de Leandro Calvo

Manuel Calvo Pascual va nàixer el 25 de desembre de 1851 a Galve (Terol). Als 16 anys, al noviciat de Gandia, va vestir l’hàbit escolapi i poc després canvià el seu nom de pila pel de Leandro.
Als 25 anys rebé l’ordenació sacerdotal i encetà una tasca excel·lent com a professor de Batxillerat a Xàtiva, València, Albarracín i sobretot a l'Escola Pia de Gandia, on passà la major part de la seua vida docent i investigadora.

A partir del 1880, inicià les seues aportacions i publicacions científiques, entre les quals destaquen Un viaje por la montaña. Apuntes geológicos (1884) i Geología de los alrededores de Albarracín (1892-1896). A l’Exposició Regional de València de 1909, va presentar quatre treballs minuciosos, entre els quals es trobaven els Planos topográficos de los términos de Gandia, Tavernes y sobre fincas privadas. Alguns d'aquests darrers, realitzats per a la marquesa de Jura Real, es conserven a l'Arxiu Municipal. El 1908, en la impremta de Lluís Català, edità Hidrografía subterránea, la seua obra més madura i extensa en el camp de la Geologia.

Leandro Calvo va elaborar, per encàrrec de l'Ajuntament, el primer plànol del terme de Gandia que coneixem i que reflectia amb gran precisió les seues dimensions delimitades el 1740. L'any 2016, l'Arxiu Històric en va editar una reproducció dins la col·lecció Dibuixar el terme. Cartografia històrica de Gandia i la Safor que incloïa, a més, una sèrie de propostes didàctiques adreçades a estudiants d'educació secundària.

Document: Plànol del terme municipal de Gandia
Autor: Leandro Calvo
Data: ca. 1902
Color: 4 tintes
Dimensions: 105 x 175 cm
Escala: 1:10.000
Signatura: AHG, CE-60
Accessible a: cercol.org

Tant la informació biogràfica ací resumida, com un estudi sobre el plànol i el seu context de producció, la trobareu a l'edició de 2016, que es pot adquirir a l'Arxiu Històric al preu d'1€.

Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política