Ara fa… 75 anys de la reversió del port a l'Estat

El 3 de gener de 1947 l'Estat va prendre possessió formal del Port de Gandia. Es posava fi així a vora 60 anys de concessió a la companyia britànica Alcoy & Gandia Railway & Harbour Company Limited, que l'havia explotat des de 1889.
El port era una infraestructura estratègica que havia quedat devastada pels bombardejos de la guerra. Les precàries condicions en què es van realitzar els treballs d'estiba de la campanya citrícola de 1939 van provocar les queixes d'exportadors, importadors i del mateix Ajuntament davant del Ministeri d'Obres Públiques. Les noves autoritats franquistes eren conscients que l'exportació de taronja era una font de divises importantíssima per al règim i estaven decidides a "no consentir la existencia de ese pequeño Gibraltar".

El Ministeri va exigir repetidament a la concessionària la reparació dels danys que el mateix exèrcit sublevat havia causat a les instal·lacions portuàries. Els britànics, que consideraven aquesta demanda injusta i indefendible, començaren amb les reparacions, però a un ritme gens satisfactori per a les autoritats. Al capdavall, en el context de la II Guerra Mundial, la concessió els havia deixat de ser rendible. Finalment, el port va ser declarat per decret "d'interès general" el 1946 i adquirit per l'Estat per quatre milions cent vint-i-cinc mil pessetes.

Anys després, tot i que l'Estat es va afanyar a realitzar les obres necessàries, encara eren perceptibles els efectes dels bombardejos sobre els magatzems, com es pot comprovar a la fotografia.

Fotografia: Magatzems del moll fruiter del Port de Gandia
Autor: Ibáñez
Data: ca. 1950
Signatura: AHG, CA-1238/24
Accessible a: cercol.org  

Trobareu més informació al llibre Història del Port de Gandia, de Fernando Gimeno, publicat pel CEIC Alfons el Vell l'any 2007 i disponible a la Biblioteca Històrica i dels Clàssics.

Totes les fotos del mes  


En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política