Ara fa... 20 anys de l'enderroc parcial de la Lombard d'Almoines

El 26 d'abril de 2002 es va enderrocar l'últim vestigi de la factoria moderna que 'Hilaturas Lombard' havia construït a Almoines, tot just al costat de l'edifici primigeni de l'empresa.
La història de la casa Lombard és la d'un negoci a contracorrent. A mitjan segle XIX, quan el francés Enrique Lombard muntà la modesta filatura que seria l'embrió de l'empresa, la sederia valenciana estava en franc declivi. De fet, durant els anys posteriors, després de la crisi de la "pebrina", una malaltia del cuc de seda, es produí la substitució definitiva del conreu de la morera pel de la vinya i la taronja. Amb tot, el projecte va anar creixent quan moltes altres fàbriques tancaven i, fins i tot, a les darreries del XIX, els hereus van muntar la banca Lombard Frères.

Amb el tancament definitiu de l'empresa, el majestuós edifici històric – el que encara es conserva- va quedar en una situació difícil. La propietat va passar a mans dels extreballadors, que el reberern com a indemnització per l'acomiadament. A més a més, malgrat estar inclòs en el Pla Nacional de Patrimoni Cultural per a la recuperació de infraestructures històriques industrials, es va desestimar la seua declaració com a Bé d'Interés Cultural l'any 2006.

La imatge que us oferim mostra l'edifici històric a finals del segle XIX, en concret la façana de l'actual carrer la Fàbrica, en una estampa molt similar a la que es pot contemplar en l'actualitat.

Trobareu més informació al llibre Les paraules de la seda, d'Alexandre Bataller i Carme Narbon publicat pel CEIC Alfons el Vell l'any 2005 i disponible a la Biblioteca Històrica i dels Clàssics.

Títol: Fàbrica de seda de Lombard Frères, a Almoines
Fons: Àlbum familiar dels Lombard
Data: ca. 1890
Signatura: AHG, CA-396/51

Accessible a: cercol.org

Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política