Ara fa... 100 anys de la inauguració del Cor de Jesús


En una de les faldes de la Falconera, la que recau en terme municipal del Real, els jesuïtes de Gandia construïren als anys vint del passat segle el monument al Sagrat Cor de Jesús. 
Amb aquest gest imitaven el que s'havia fet al 'Cerro de los Ángeles' de Madrid, on es va bastir un obelisc de 28 metres de pedra d'Almorquí davant del qual Alfons XIII, en un acte entre religiós i polític, va consagrar públicament el regne d'Espanya a aquesta devoció.

El Cor de Jesús va ser durant molts anys punt d'aplec del moviment catòlic de la comarca. Cada darrer diumenge de juny s'organitzava una peregrinació multitudinària i allà se celebraven misses, festes de calvari i altres esdeveniments religiosos.
 
L'obra original, que havia estat inaugurada en juny de 1922, va ser dinamitada durant el període revolucionari de 1936. Acabada la guerra, es va reconstruir, però un raig de primavera el va tornar a enderrocar l'abril de 1974. Encara en aquells anys, no faltà qui ho va interpretar com un càstig diví per la proliferació de discoteques i biquinis. Dos anys més tard, malgrat que el nombre de devots havia començat ja a decaure, es va refer de nou. Aquest tercer monument es va equipar amb un parallamp que, no obstant això, no va evitar que una nova tempesta elèctrica el destruïra la nit del 30 de setembre de 1989. L'obra que es pot contemplar a l'actualitat data de 1990.

Durant la construcció primera, la de primeries de segle, es va enregistrar una pel·lícula muda de poc més de huit minuts que constitueix el testimoni audiovisual més antic que conservem de la comarca. Alfredo Ibáñez, antic operador del cine Colom, la va rebre directament de mans del pare Barquero S. J. i, anys després, la va donar a la Filmoteca Española, on va ser restaurada. L'any 1982, amb motiu de la I Mostra Cultural de Primavera, es va fer una còpia que en l'actualitat es conserva a l'Arxiu i que ha sigut recentment digitalitzada.

Títol: ‘Construcción del monumento al Corazón de Jesús’
Data: 1920-1922
Durada: 8’ 28’’
Signatura: AHG, CD-0004

Accessible a: vimeo

Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política