Document de l'estiu: el port de Gandia com a espai lúdic

L'activitat comercial i pesquera ha sigut, com és lògic, la definidora del port de Gandia des de la seua construcció. No obstant això, també ha tingut usos recreatius i lúdics dels quals han gaudit al llarg dels anys veïns i visitants.
La interacció humana amb el port era molt intensa quan tota la part nord formava una llarga platja de poca profunditat, des de l'anomenada 'platgeta del Grau' fins a l'antiga Casa Barrina, ben a prop d'on després s'edificaria el Club Nàutic.

La fotografia que presentem, on s'hi pot contemplar persones prenent el bany amb el moll fruiter a mode de decorat, és especialment simbòlica d'allò que definiria l'economia comarcal a partir dels cinquanta: l'exportació de taronja i el turisme. Aquells anys foren els de la recuperació de la penúria de la postguerra, amb el parèntesi desgraciat de les gelades de 1956 i 1957, que van arruïnar les collites i van obligar a moltes famílies de la comarca a emigrar a Barcelona o a França.
 
A la imatge s'aprecia encara, en la llunyania, la silueta de l'antiga ermita i dels magatzems de la companyia britànica, habilitats temporalment en aquell moment com a llotja de peix. A la dreta, al fons, s'intueixen els vivers dels musclaires i, més endavant, hi ha els estiuejants gaudint d'un bany refrescant o d'un passeig amb les petites embarcacions a rems que s'oferien de lloguer.

Aquest entorn paradisíac es va malbaratar en gran part amb l'autorització d'una nova activitat, la de desballestament de vaixells, que malgrat el decret de clausura de 1973 va durar fins als anys huitanta. La contaminació que provocava va causar, fins i tot, que Sanitat prohibira la celebració de la tradicional Travessia al port l'any 1975.

Títol: Banyistes al port
Data: 15 d'agost de 1956
Autor: desconegut
Signatura: AHG, CA

Totes les fotos del mes  



En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política