Ara fa... 45 anys de les manifestacions per l'autonomia

Els anys setanta del passat segle foren temps d’una efervescència associativa, cultural i política que marcà el final de la dictadura i el període de la Transició. De tots els processos que s’encetaren en aquells moments, no hi ha dubte que la redefinició territorial de l’Estat, l’anomenada qüestió autonòmica, va ser un dels més problemàtics.
L’any 1977 es va organitzar a la comarca la «Setmana per l’autonomia». L’efímera publicació La Safor: Butlletí d’Informació Popular, redactada per un joveníssim Joan M. Monjo, donà compte d’uns actes que començaren el 6 d’octubre amb la representació al Cine Paz de ‘Sang i ceba’, la celebrada obra de Pluja Teatre sobre els fets de Xeresa de 1932. A l’endemà van tindre lloc diferents mítings proestatut a Oliva, Tavernes i Gandia. El d’aquesta darrera ciutat, celebrat a la Sala Gesmil, va comptar amb la intervenció de Cebrià Molinero, l’advocat Cruanyes i el mateix Monjo.

La fotografia que presentem és la de la capçalera de la manifestació que el 8 d’octubre va recórrer els carrers de Gandia, des de la plaça de l’Escola Pia fins a la del Rei En Jaume, on els representants dels partits polítics convocants van fer uns parlaments. Tot plegat va culminar diumenge 9 d’octubre en la històrica manifestació de València que va reunir més de mig milió de persones.

Títol: Manifestació per l’autonomia a Gandia
Data: 8 d’octubre de 1977
Autor: desconegut
Donant: cedida per Paqui Llopis
Persones identificades: Enric Peris, Juanjo Sabater, Paqui Llopis, Batiste Bofí, Cebrià Molinero, Paco Candela i Salvador Moragues.
Signatura: AHG, CA 3066/24

Accessible a: cercol.org

Totes les fotos del mes  
 

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política