Ara fa... 100 anys del naixement de Joan Fuster

Joan Fuster i Ortells (1922-1992) és un pensador de caire i escala universal. Poc podem afegir per aquesta vessant. Tanmateix, els seus innegables lligams amb el país i el seu veïnatge a Sueca el feien proper a la Safor i a la nostra gent de cultura.
Si més no, la ciutat de Gandia el recorda amb un ample i bell passeig que es troba en les fites del barri de Corea amb les eixamples de llevant. Precisament, tot just al costat d'un altre gran de les lletres, Vicent Blasco Ibáñez.
Com ens conten Josep Iborra o el pare Enric Ferrer, la seua presència als primers premis literaris de Gandia com a jurat, allà pel 1959 i anys següents, fou constant i significativa; junt amb altres grans literats com Juan Goytisolo, Sanchis Guarner o Pere Quart. Fuster també participava en publicacions de l'època, com als mateixos llibres de festes locals o el Foc i Flama faller. En el seu llibre El País Valenciano (1962) o a la Vanguardia, pel 1969, també parlava de la nostra comarca.
 
Més endavant, Fuster va ser present a la II Mostra Cultural de Primavera amb un dels seus temes, diguem-ne, 'clàssics': l'actitud religiosa d'Ausiàs March. La seua conferència tenia lloc al saló de plenaris de l'Ajuntament de Gandia el 5 d'abril de 1983 en el marc de la II Mostra Cultural de Primavera que coordinava Josep Piera amb el suport de l'Arxiu Municipal.

La seua darrera intervenció pública, realitzada a Bellreguard i organitzada pel CEIC Alfons el Vell, va tenir lloc un 23 d'abril de 1992. Afortunadament, va restar enregistrada i és accessible al web. Parlava aleshores del Josep Pla que va conéixer, tot contant anècdotes i les seues impressions (la crítica i el tractament literari ja l'havia fet al pròleg de les seus obres completes).

Títol: Joan Fuster durant la conferència ‘L'actitud religiosa d'Ausiàs March’
Data: 5 d’abril de 1983
Autor: Jorge Dragón
Signatura: AHG, CA 277/20

Accessible a: cercol.org


Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política