Ara fa... 700 anys de la concessió de Jaume II a l'infant Pere de Ribagorça del castell de Bairén i la vila de Gandia

Si bé Gandia és l'únic dels principals centres colonitzadors de l'època de la conquesta que no coincideix amb un nucli urbà andalusí anterior, no podem entendre la seua fundació més que fixant-nos en la petita vila o 'madina' de Bairén.
Jaume I va ocupar el castell de Bairén l'agost de 1239 i intentà establir-hi un primer nucli de colons. Però era un lloc d'accés difícil, reduïdes dimensions i amb forta pendent. Poc apte, en definitiva. És per això que només 10 anys després el rei decidí fundar una vila de nova planta, Gandia, sobre el solar d'una alqueria islàmica anomenada Candia, i fer descendir al pla l'assentament de Bairén.
 
Malgrat la puixança de la nova vila, els esforços per repoblar Bairén continuaren en els anys posteriors, sobretot per part de Jaume II, que preferia un castell 'construït i poblat', que no 'derruït i deshabitat'. Tots els intents van fracassar i, al capdavall, solament es va mantindre una guarnició militar.

El 6 de juny de 1323, Jaume II concedí a l'infant Pere de Ribagorça, entre altres possessions, el castell de Bairén i la vila de Gandia. Pel que fa a la vila, si el primer l'havia dotada d'una major entitat urbana amb un recinte emmurallat important, el seu successor va iniciar la construcció del seu edifici civil més emblemàtic: el palau.


Títol: Vista del castell de Bairén
Data: gener de 1981
Autor: Francesc Zubillaga
Signatura: AHG, CA 790

Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política