Ara fa... 75 anys de la construcció del Preventori Infantil

La comarca ha tingut de sempre una arrelada tradició assistencial sovint assentada en la iniciativa filantròpica de particulars o la voluntat caritativa de prohoms locals. Això s’ha traduït en la creació de nombrosos centres benèfics i institucions d’ajut al proïsme. Entre elles, no hi ha dubte que el Preventori Infantil de la Nostra Senyora de l’Empar és un dels referents més prestigiosos.

Es va posar en marxa l’any 1948, quan encara hi havia brots de tuberculosi que s’estenien ràpidament. L’objectiu era previndre aquesta malaltia entre els xiquets allunyant-los d’entorns familiars desfavorables en uns anys de carestia generalitzada. El metge titular de Gandia, Julián de la Bárcena, va suggerir a Miquel Zacarés la necessitat de l’obra i aquest de seguida es va il·lusionar amb el projecte. Aconseguir les condicions mínimes per a l’edifici no va estar gens fàcil. El veïns, temerosos de la malaltia, tenien, en paraules de Zacarés, verdadero pánico en una època en què era mucha la ignorancia y puede que también poca la caridad.

Malgrat les dificultats inicials, el Preventori ha gaudit al llarg del temps de la col·laboració solidària del moviment associatiu de la Safor i s’ha finançat principalment a través de donatius abundants i campanyes benèfiques. Potser la més coneguda és la ‘Campanya de Nadal i Reis’ de Ràdio Gandia, que porta vora 65 anys celebrant-se.

Per saber-ne més: Carles Miret i Estruch. La Fundació del Preventori Infantil de Nostra Senyora de l’Empar. Una institució benèfica i assistencial al Real de Gandia. Gandia: Tívoli, 2018.

Títol: Vista del Preventori infantil
Data: s.a.
Autor: desconegut
Signatura: AHG, CA 3115/035
Fons Vicent Gurrea


Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política