Ara fa... 160 anys del tramvia a Carcaixent

El 8 de febrer de 1864 feia el primer viatge el 'Tram-Way' Carcaixent - Gandia: un tren arrossegat per 30 cavalls considerat el primer del seu gènere a tot l'estat. Va ser possible gràcies a l'activitat divulgadora de Vicent Alcalà de Olmo, militar retirat casat i afincat a Gandia.
La idea era bona: cobrir el buit que deixaven les xarxes dels ferrocarrils a vapor per tal d'evitar l'aïllament de moltes poblacions. L'empresa, tanmateix, va fer fallida al cap de només un any. Passat el temps, va ser adquirida per la família Trénor, que la va mantindre fins a 1880. És aleshores quan entrà en escena el Marqués de Campo, qui va substituir la tracció animal per locomotores de vapor i va comprar el tram entre Gandia i Dénia, en aquell moment encara en obres, inaugurant-lo finalment el 1884.

Nascut per al transport de mercaderies, al segle XX va acabar per propiciar el primer turisme. De la mateixa manera que el tren d'Alcoi va convertir Gandia en lloc d'estiueig preferent de la burgesia alcoiana, alguns dels primers xalets de Dénia i Xàbia foren propietat de carcaixentins gràcies al 'trenet'. En la darrera etapa, la línia va passar a mans de FEVE. Però va durar poc. L'any 1969 es va clausurar el recorregut entre Carcaixent i Gandia i el tram de Gandia a Dénia va fer el seu últim viatge oficial el 10 de febrer de 1974, ara fa tot just també 50 anys.


Títol: Vagons del Ferrocarril Carcaixent-Gandia-Dénia plens a vessar.
Data: 24 de maig de 1925.
Autor: Desconegut.
Signatura: AHG, CA 1939/9.
Observacions: La imatge forma part d'un expedient instruït per reivindicar la transformació de la línia en ferrocarril de via ampla.


Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política