Ara fa... 565 anys de la mort d'Ausiàs March

Enguany en fa 565, però cada any commemorem la data de la mort del nostre poeta més il·lustre ocorreguda el 3 de març de 1459. En els últims temps, l’Ajuntament de Gandia i Saforíssims Societat Literària organitzen el ‘3 de March’, una gran festa de la poesia que inclou recitals, conferències i rutes literàries.
En aquesta tradició de celebracions destaca la que es va realitzar el 1959, amb motiu del cinqué centenari, que va dur aparellada l’obertura de la Biblioteca Municipal, la instauració dels premis literaris, la programació de conferències amb intel·lectuals de prestigi i l’emissió radiofònica de programes culturals. La recuperació de l’aleshores ‘Instituto laboral’ en 1950 tingué molt a vore amb aquest reviscolament cultural.
 
A l’institut s’havia d’emplaçar en un primer moment l’escultura esbossada en el document que presentem, un monument executat en pedra Almorquí de primera, de 2,40 metres d’alçada, que finalment s’instal·là a la seua ubicació actual de l’avinguda Marqués de Campo i que ha esdevingut un autèntic símbol local. L’autor, l’escultor José Rausell Sanchis, que fou catedràtic de dibuix del mateix centre vora 30 anys, ha rebut recentment la Medalla d’Or de la Ciutat per la seua contribució a Gandia tant amb la seua tasca docent com amb la seua obra artística.

Títol: Esbós de l'estàtua d'Ausiàs March de l'avinguda Marqués de Campo.
Datació: 1958
Autor: José Rausell Sanchis
Signatura: AHG, AB 3603/5
Observacions: Monument encomanat per l'Institut Laboral amb motiu dels 500 anys de la mort del poeta (1459-1959).

Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política