Ara fa... temps de prendre el bany

La platja, a l'estiu, és un dels espais de lleure preferit pel comú de ciutadans. I, certament, la costum de prendre el bany no és només una forma de combatre la calor: representa tota una sèrie de rituals socials i culturals que varien d'un lloc a l'altre i que han anat canviant amb el temps.

A les acaballes de la dictadura de Primo de Rivera, el Governador Civil de València, amb motiu de l'inici de la temporada de banys, dictava aquestes instruccions estrictes per evitar 'immoralitats' a la platja. A Gandia, la seua aplicació topava amb l'inconvenient que les casetes instal·lades a l'efecte eren particulars i, per tant, era complicat establir una separació completa de sexes.

Pocs anys separen aquestes normes de les imatges dels i les esportistes del Natació i Esports nadant junts amb normalitat. I és que part de la joventut de l'època feia temps que havia adquirit costums més liberals. Molts anys abans, un cronista de la catoliquíssima 'Revista de Gandia' es queixava de com certs 'sportmens' de la 'buena sociedad' nadaven en la bassa de l'Ereta de Carbó 'puris naturalibus, con el traje que vistieron el día que por vez primera salieron a la luz del mundo y, por decirlo claro y en valenciano, en conill'.
Títol: Ban del Governador Civil amb instruccions per regular el bany.
Data: 1 de juliol de 1929.
Signatura: AHG, AB 416/3.Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política