LA FOTO DEL MES: Josep Maria Castellet i Josep Piera al Monestir de sant Jeroni de Cotalba

Josep Maria Castellet (Barcelona, 1926 - 2014), ha estat un dels grans intel·lectuals del segle XX que ha tingut una estreta relació amb Gandia i particularment amb els seus premis literaris.

Va formar part del jurat de la primera convocatòria del premi de poseia Ausiàs March, l'any 1959, junt a Dámaso Alonso i Joan Fuster.
 
El 1987 va guanyar el prermi de Narrativa Joanot Martorell amb l'obra "Els escenaris de la memòria" i l'any 2004 se li va retre un homenatge a la nostra ciutat. Els darrers anys, fins a la darrera edició, ha presidit el jurat del premi Joanot Martorell de Narrativa.
 
El nostre Arxiu Històric dóna testimoni d'aquesta intensa relació a través d'expedients administratius, correspondència, fotografies, cartells i fins i tot documents sonors i audiovisuals. 

Editor, crític literari i assagista, ha estat alhora un gran animador de la vida cultural i i el pensament en Espanya i especialment en el nostre àmbit lingüístic. Va ser un dels fundadors d'Edicions 62, editorial que va dirigir entre 1964 i 1996 i que des de fa molts anys publica els premis literaris Ciutat de Gandia. També ha dirigit Ediciones Península, segell en castellà dedicat a l'assaig i la filosofia. L'any 2010 va rebre el Premio Nacional de las Letras.

Va ser un teòric i defensor del "realisme històric". "L'antologia Poesia catalana del segle XX" (1963), coescrita amb el crític Joaquim Molas, es considera el "manifest" d'aquesta tendència. A partir de 1968, la seva intenció crítica evoluciona cap a l'estructuralisme. És des d'aquesta perspectiva eclèctica i oberta que escriu els assajos més incisius i brillants, "Iniciació a la poesia de Salvador Espriu" (1971) i "Josep Pla o la raó narrativa" (1978). És un dels crítics més influents en la renovació tècnica i estètica que va suposar la generació de la dècada de 1970, tant a Catalunya com a Espanya. D'entre els seus llibres fonamentals cal ressenyar també L'hora del lector" (1957) i "Nueve novísimos poetas españoles" (1970).

A "Per un debat sobre la cultura a Catalunya" (1983) articula una reflexió sobre el paper de la cultura en la nova situació democràtica i el marc autonòmic. L'última etapa, centrada en la literatura memorialística arrenca amb força amb "Els escenaris de la memòria" (1988), amb què inaugura, a través del retrat literari, l'aproximació a la pròpia autobiografia i que continua a "Seductors, il·lustrats i visionaris" (2009) i "Memòries confidencials d'un editor. Tres escriptors amics" (2012).
 

Fitxa:
Autor: Àlvar Garcia
Fons: Fototeca Digital

Signatura: CA-0387/0005
Data: 1 d'abril de 1988
Aquesta fotografia va ser realitzada per Àlvar Garcia, secretari del jurat dels premis, amb motiu de la presentació del llibre "Els escenari de la memòria".


Totes les fotos del mes 

 

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política