LA FOTO DEL MES: 60 anys de la inauguració del Trinquet El Zurdo

Francisco Peris Cervera, nascut a Pamis el 1901 i mort a Gandia el 1976, va ser el constructor del Trinquet El Zurdo. Jugador conegut com El Zurdo de Pamis, primer va ser llogater del 'Trinquet Vell', propietat de la família Peiró Camaró i ubicat al costat de la via del ferrocarril d'Alcoi.

El 1952, amb l'ajut del comerciant Manolo Porta i el seu sogre, Emilio Mascarell, va alçar un trinquet que faria història a través de partides mítiques i un públic fidel que el va omplir fins a les darreries de la seua existència.

Totes les partides jugades han estat anotades en sengles llibres de registre: un per a l'escala i corda (des de 1953) i un altre per al raspall (des de 1957), que sumen unes 20.000 partides. El 1979, s'hi instal·lava llum artificial, que feia possibles les partides nocturnes i, el 1982, va ser dotat d'una coberta transparent, amb la qual cosa es va protegir de les inclemències del temps. Finalment, el juny de l'any 2007, el Zurdo seria enderrocat. Un temps més tard, Emilio Peris continuaria la seua activitat pilotaire al trinquet municipal de Bellreguard.

En la imatge es pot observar una vista general del trinquet, en una partida per dalt corda. Una part del públic se situava davall corda, la qual cosa, sense dubte, feia viure amb intensitat el joc, si bé amb el perill evident de rebre alguna pilotada. La fotografia està presa des de la galeria del rest i, a la part d'enfront, es veu la llotja, un palquet i la galeria del traure. També hi ha públic situat a l'escala.És en aquesta època quan jugaven mites com Juliet d'Alginet, Rovell, Ciscar de Piles o Malonda d'Oliva. Per aquests anys, comença a jugar, també, Paco Cabanes, el Genovés.

En el fons de Tele Safor, guardat a l'Arxiu Històric, hi ha imatges de partides, així com entrevistes al Genovés i a Emilio Peris, des de 1988. Així mateix, hom serva una col·lecció de partides corresponents a campionats de raspall celebrats entre 1990 i 1994.

Fa deu anys, el 2002, el mateix trinquet El Zurdo i el CEIC Alfons el Vell editaren un llibre monogràfic amb motiu dels 50 anys de la seua existència, el qual es troba disponible a la Xarxa Municipal de Biblioteques. [FERRAIRÓ, Josep Maria, et al. Trinquet el Zurdo: 50 anys al dau. Gandia: 2002]

Fitxa:
Vista panoràmica del trinquet El Zurdo en plena partida
Data aproximada: 1970
Fons: Sebastián Denia
Signatura: AHG, CA-0653/27
Foto del mes-Maig 2012


Totes les fotos del mes 


. 








En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política