LA FOTO DEL MES: "150 anys del tramvia a Carcaixent"

Cartell del primer viatge del tren Carcaixent - Gandia

Fa tot just un segle i mig que es posava en marxa el tramvia Carcaixent–Gandia. Un tren a sang, tirat per cavalls, que seria el primer del seu gènere en Espanya.
Hi havia línies ja construïdes en algunes ciutats però aquest seria el primer tramvia que unia dues poblacions amb una distància considerable; en aquest els 37 quilòmetres que separen Gandia de Carcaixent.

Aquest fet va ser en part possible per l'activitat divulgadora dels ferrocarrils econòmics o de via estreta que va dur a terme el coronel Alcalà de Olmo, casat i afincat a Gandia, el qual comptava amb l'ajut i protecció del poderós general Manuel Gutiérrez de la Concha, per aquells anys president del senat. I que, finalment, va concitar la col·laboració de propietaris destacats, com ara August Belda, baró de Casanova, Enric Trénor o el comte de Ròtova.

La filosofia que movia la construcció era clara i aplicable a les comarques centrals valencianes: segons el comte Alexandre d'Ahémar, en els intervals que deixen les xarxes de ferrocarrils a vapor, resta un espai immens per ser emplenat pels tram-ways per tal de traure les poblacions exèntriques d'un aïllament funest.

L'Arxiu Històric de Gandia compta amb abundoses fonts sobre els ferrocarrils a la Safor. El número 2 de la nostra col·lecció l'Arxiu era, precisament, el llibre Els ferrocarrils a la Safor, d'Anaclet Pons i Just Serna (1993), el qual comentava el projecte d'aquesta línia, datat el 1858 L'any 1999, El CEIC Alfons el Vell publicava el llibre biogràfic De la Safor a la Cuba colonial: Vicent Alcalà de Olmo, un militar emprenedor, de l'arxiver Jesús E. Alonso. Tots dos llibres es troben disponibles, és clar, a la nostra Xarxa de Biblioteques.

Fitxa:
Cartell del primer viatge del tren Carcaixent - Gandia
Observacions: Dia d'aquell primer viatge: 8 de febrer de 1864
Autor de la foto: ZUBILLAGA, Francesc
Data: 1989
Fons: Fototeca Digital Ah
Signatura: CA-2292_0038
Foto del mes-Febrer 2014


Totes les fotos del mes 








En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política