LA FOTO DEL MES: La fàbrica de seda de Lombard

Interior de la fàbrica de seda de Lombard Frères
Àlbum familiar dels Lombard.
Darrera dècada del segle XIX
Signatura: CA-395/136



L'abril de 2002, ara fa deu anys, es desmantellava i s'enderrocava una part de la famosa fàbrica de sedes LOMBARD, d'Almoines. Uns anys abans, el 1969, n'havia estat destruïda la seu a Gandia, precisament per construir l'actual passatge Lombard i un gran cinema al seu costat, amb 1.400 butaques.La prosperitat de la casa Lombard va ser sorprenent perquè, instal·lada a Almoines el 1848, va anar creixent alhora que moltes altres fàbriques de seda tancaven, com ara la dels Trénor a Vinalesa. Va superar, amb èxit, la crisi de la pebrina (1854-1867) i, fins i tot, a les darreries del XIX, s'hi va muntar la banca Lombard Frères.

La imatge que us oferim aquest mes retrata l'interior de la fàbrica, dotada d'una maquinària impressionant per a l'època. S'hi poden contemplar peroles amb aigua, torns, debanadors i cabassos amb capell, sota l'atenta mirada d'Enric Lombard II i un jove operari.

En l'aplicació Cercol d'aquesta mateixa web, podreu trobar moltes més fotografies sobre el tema (més de 200), només posant, en el buscador, "Lombard" o "seda".

Un bon llibre sobre la seda a la Safor és el d'Alexandre Bataller i Carme Narbona, Les paraules de la seda, editat pel CEIC Alfons el Vell l'any 2005 i disponible en la Xarxa Municipal de Biblioteques.

 Totes les fotos del mes 

 

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política