El document del mes d'octubre: Arribada dels refugiats bosnians a Gandia (1992)

Europa i, particularment, els Balcans, han estat zona de frontera entre cultures i imperis. També han estat escenari de nombrosos conflictes al llarg de la història. En la dècada de 1990 va tenir lloc tot un cicle de guerres a l'antiga Iugoslàvia. Gandia i el seu ajuntament van esdevenir la primera ciutat espanyola en acollir presos musulmans procedents de diversos camps de concentració de Bòsnia-Herzegovina.
En van arribar 45, molts dels quals havien perdut part de les seues famílies o desconeixien la seua situació. Es van allotjar durant tres mesos a l'hotel Porto i van ser atesos per grups de voluntaris i les mateixes autoritats municipals. Després es van escampar per diversos pobles de la Safor. La majoria van tornar al seua país amb l'acabament de la guerra, el 1995. Alguns van refer ací les seues vides i van restar a Gandia, al Grau i a algun poble.

La foto procedeix del fons fotogràfic en paper de la delegació de Levante-EMV a la Safor, la qual va ser donada a l'Ajuntament l'any 2006.


L'arxiu històric també conserva algunes fotografies del centre de refugiats que va haver a Gandia durant la Guerra Civil de 1936 a 1939, realitzades per una cèlebre fotògrafa hongaresa: Kati Horna.
 
Títol: Arribada de refugiats bosnians a Gandia
Data: 14 de novembre de 1992.
Procedència: Levante-EMV (Donació)
Autor: Sergi Sapena
Signatura: CA-2492/0011

 Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política