El document del mes de Novembre: El plànol del terme de Gandia del Pare Leandro Calvo (1901)

Primer plànol del terme de Gandia, elaborat pel pare escolapi Leandro Calvo, cap a l’any 1900.


No coneguem l’existència de mapes del terme de Gandia en el segle XIX o els anteriors. La conjunció entre necessitats pràctiques (normalment contributives, judicials o militars) i els treballs topogràfics encara no s’havia donat. En una Europa en què ja s’havia generalitzat la confecció de cadastres, ací encara ens havíem de fonamentar en les declaracions dels mateixos propietaris, per tal d’establir les contribucions. Serà al llarg de la primera dècada del segle XX quan es legislarà sobre el cadastre i la seua execució.

Com a resultat de la creació de l’Institut Geogràfic Nacional i de tot el procés general de conformació de planimetries municipals, serà l’any 1904 quan s’efectuarà la delimitació i amollonament dels termes municipals de Gandia i de la comarca.


Aquestes circumstàncies cartogràfiques generals donen més transcendència encara al primer plànol del terme, elaborat pel pare escolapi Leandro Calvo, l’any 1900. Per primera vegada en la història, hom tindrà constància de la grandària i de la forma veritable del terme, delimitat el 1740. Aquest plànol, dibuixat a quatre tintes, representa els accidents orogènics, realça les línies fluvials i ressenya la parcel·lació rural de tot el terme. Hi ha molts detalls significatius, com ara l'existència, encara, de dos braços en la desembocadura del riu Serpis o d'Alcoi.

Títol: Terme Municipal de Gandia
Escala: 1:10000
Fons: Cartoteca
Signatura: CE-0060
Data estimada: 1901
Autor: Calvo, Leandro (Sch. P.) (1851-1920)

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política