Document del mes de desembre de 2015: L'únic retrat de Marcel•lí Pérez

Marcel·lí Pérez va ser un obrer portuari i un destacat anarcosindicalista que, entre febrer i juliol de 1936,  va ocupar l'Alcaldia de Gandia.
 
Fa unes setmanes, s'ha posat en circulació un reportatge sobre aquest personatge, en l'apartat de Vimeo de l'Arxiu Històric de Gandia, amb el subtítol de L'alcalde anarquista del Grau. Un vídeo, elaborat i emés per Gandia TV, i visible en vimeo. El diari Levante-EMV, al seu torn, està en procés de publicar, en la secció Adés i ara dels diumenges, una breu biografia seua. A més a més, el pròxim mes de gener tindran lloc un conjunt d'activitats al voltant d’aquesta figura, que dóna nom al Centre Social del Grau, des de l’any 1985.

Marcel·lí Pérez Martí va nàixer al Grau, l'any 1909. Va estudiar i treballar a Barcelona, cosa que va condicionar una part important del seu tarannà: cultiveu el vostre esperit, estudieu, formeu-vos culturalment i no sereu fanàtics d'allò que no coneixeu -afirmava.

Les últimes investigacions sobre la Guerra Civil a Gandia, que es publicaran en forma de llibre els pròxims mesos, han revelat, també, el tarannà ètic de Marcel·lí Pérez. Es va oposar, sempre, a les detencions arbitràries i a la violència contra els detinguts, així com a requises i saquejos, quan aquests amagaven actuacions delictives. Pel meu destí – escrivia, he hagut de ser actor en escenes que només recordar-les avergonyirà sempre els homes dignes. El meu paper en elles, malgrat la dificultat, ha estat sempre al costat del perseguit i, per culpa meua, cap fill no ha plorat son pare. 'Marcel·linet' va ser afusellat a Paterna el 19 de desembre de 1939.


Títol: Retrat de Marcel·lí Pérez Martí
Fons: Fototeca digital
Signatura: CA-1461
Data aproximada: 1933

Procedència: Mari Carmen Pérez Martí

 Totes les fotos del mes  




En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política