Document del mes de juliol: Inauguració de la caserna de la Guàrdia Civil (1981)

Un dels edificis més significatius de la ciutat en les darreres dècades és, sens dubte, la casa-quarter de la guàrdia civil, inaugurada a l'inici de la dècada del 1980, en una zona que començava a connectar Gandia amb el Grau, des del barri de Corea. Concretament, va ser el juny de 1981, ara fa 35 anys.

L'acte va ser presidit per l'aleshores ministre de la governació, Juan José Rosón. Hi era present, és clar, l'alcalde de Gandia, Juan Román Catalá, junt amb el mateix arquebisbe, Miguel Roca Cabanellas, a més d'una ampla representació d'autoritats locals, autonòmiques i estatals, entre elles el subsecretari del departament d'Interior Juan José Izarra del Corral, el governador civil José María Fernández del Río, el capità general de la III Regió Militar, Antonio Pascual Galmes, el director general de la Guàrdia Civil José Luis Aramburu Topete, el general de la III Zona de la Guàrdia Civil Antonio Hermosilla Bernardín i el governador militar de Valencia, Luis Caruana.

A més de l’edifici engalanat, la companyia en formació i la gentada que va acudir a l’acte inaugural, també s’hi pot observar l’espai agrícola, hui urbanitzat, que va des de la mateixa caserna fins al Grau (actuals passeig de Joan Fuster i avinguda de la Mar, aleshores incipient).

La construcció efectiva va ser el final d'un llarg procés que queda documentat a l'Arxiu Històric. Com és sabut, des de 1925, hi havia projectat un edifici per a la Guàrdia Civil al Grau, el qual es va construir, finalment, cap a 1943 (actual Centre Social Marcel·lí Pérez). Durant dècades, es va parlar de cedir un solar amb aquesta finalitat, per a la qual cosa es va instruir, finalment, un expedient de compra de terrenys i cessió a l'Estat (1970-1976). Finalment, el 1977 s'encetava l'expedient d'obra i, entre 1978 i 1981, s'urbanitzaven els terrenys dels voltants.

Data: 14/06/1981
Títol: Inauguració de la caserna de la Guàrdia Civil
Llocs: Gandia; Mar, avinguda de la; Quarter de la Guàrdia Civil (Gandia)
Autor: LAPORTA, Pedro 

Suport: paper
Alçària: 250; Amplària: 200
Fons: Fototeca Digital
Signatura: CA-2290_0032

 Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política