Document del mes de Gener: La Venècia d'abans

Aquesta fotografia forma part d'una xicoteta però valuosa col·lecció de 10 imatges que conservava Guillermo Bovio Alonso, heretades, al seu torn, del seu avi, Bernardo Bovio Gin, qui havia treballat al port de Gandia, en la seua època inicial.

Bernardo Bovio era un contractista d'obres, natural de Brosso, al Piemont italià. Va arribar a Espanya amb el seu germà i va intervenir en nombroses obres civils, com ara embassaments, carreteres i túnels com el de Canfranc. Casat amb Luisa Vallino Embid, va tenir el seu fill Humberto a Gandia, el 1900, mentre treballava a les obres del port. Va faltar a Jaca, el 1954, als 88 anys.

Aquesta i altres fotografies del port han estat donades per Ana Isabel Bovio, besnéta de l'autor, tot acomplint la voluntat de son pare, qui desitjava la seua conservació i difusió a la nostra ciutat.

La foto d'avui crida l'atenció pels canvis notables que hi ha hagut a la zona de Venècia al darrer segle. A més a més, a la imatge es poden observar molts detalls: un trenet que porta els blocs de pedra per a formar l'escullera; un braç de la desembocadura del riu que va en direcció al port; una passarel·la per travessar el Serpis; carros i homes construint un mur de defensa; algunes cases antigues... i tot allò que vulga descobrir l'observador detallista.

En la col·lecció donada, hi ha, també, imatges molt interessants dels tallers i depòsits de màquines del ferrocarril d'Alcoi i de l'escullera del port pels anys 1900 a 1903. Així mateix, s’hi poden observar els magatzems de fruita, tan característics, probablement en període de construcció.

Totes elles estan disponibles al nostre cercador de col·leccions, a les quals es pot accedir introduint en el motor de recerca la paraula 'Bovio'.

Descripció: Zona de Venècia, a prop del port, a les primeries del segle XX
Col·lecció: BOVIO ALONSO, Guillermo
Procedència: Donació de BOVIO HERAS, Ana Isabel
Autor: BOVIO GIN, Bernardo
Data: 1902
Tècnica: Albúmina
Dimensions: 196 x 78 cm


 Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política