Document del mes de Març: La "Prehistòria" del futbol gandià

El 16 de febrer de 1947, fa 70 anys, tenia lloc la inscripció del Club de Futbol Gandia, segons consta a l'Anuario de la Real Federación Española de Futbol. Aquest fet era paral·lel a la inauguració del camp de futbol Mondúber i l'inici d'una publicació periòdica amb el mateix nom, la qual donava compte de l'activitat del club en els anys 1948-1949. Aquest setmanari (Mondúber: boletín de información deportiva) es conserva a l'hemeroteca de l'Arxiu Històric.

L'activitat futbolística a Gandia és, però, molt anterior, bàsicament dels anys 1920 i 1930. La societat 'Conca de la Safor', el 'Gandía Club Deportivo' o el 'Gandía Sporting Club' serien algunes de les primeres entitats practicants de l'esport que començava a ser rei. Tot alhora, s'habilitaven alguns dels primers  camps de futbol a la vora de la plaça de bous (on es construiria el grup escolar Joaquín Costa), a la vora del riu o junt al col·legi de les Esclaves.

Lluís Romero ha anat recopilant un considerable nombre de fotografies sobre la història de l'esport gandià amb la intenció de que algun dia vegen la llum. Una de les més antigues és la que ara reproduïm, de la col·lecció de la família Pérez Orengo corresponent al camp de les Ambròsies, en les proximitats del Pont Vell, al barri del Raval. El club potser siga el Ducal i el primer futbolista que es veu a l'esquerre era Juan Pérez. Al fons es poden observar alguns detalls representatius del Raval com ara el campanar i la xemeneia del molí de Lapeyre. 

Descripció: Club de Futbol Ducal al camp de les Ambròsies 
Col·lecció: PÉREZ ORENGO
Procedència: Donació de Lluís Romero Quiles
Data: dècada de 1930
Fons: CAB Fototeca digital


 Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política