Document del mes d'abril: 10 anys sense Joan M. Monjo

Joan Martínez Monjo va nàixer el 4 de gener de 1956 a Gandia i va faltar ací mateix el primer dia de gener de 2007. Llicenciat en filologia hispànica, va ser narrador, prosista, novel·lista, agitador cultural i professor d'institut.
...
L'Arxiu Històric ha constituït un fons específic amb la seua documentació, talment era el desig dels amics i familiars donants. En ell hi ha documents de caràcter personal, fotografies, correspondència, retalls de premsa, mecanoscrits, manuscrits i fins i tot materials inèdits que, gràcies a les donacions i la catalogació consegüent, es troben en procés d'edició i publicació.
Recentment s'ha pogut incorporar, procedent de la seua casa d'Almoines, més material d'arxiu i bona part de la seua biblioteca, els quals es troben pendents de tractament descriptiu.

Amb aquestes accions de les persones pròximes a Joan i de la institució municipal serà possible no solament un record i un homenatge permanent del nostre escriptor sinó també un aprofitament literari i històric dels seus materials d'arxiu, així com d'una biblioteca acumulada al llarg de molts anys i carregada d'estima.


Tot i escriure novel·les com Ducat d'ombres (Premi Andròmina, 1982) i ¡Esborreu-me el record! (1988), el seu ideari poètic el portà a cultivar sobretot peces literàries curtes, moltes d'elles provinents de dietaris i que veieren la llum en reculls com Oh! (1980, premi Joanot Martorell de Gandia); Les quatre estacions [amb Ignasi Mora i Josep Piera] (1986, Premi de la Crítica) o 77 mirades a un mateix paisatge (2005). També va publicar escrits d'estil semblant en revistes i suplements o seccions culturals de publicacions periòdiques: Lletres de Canvi, Tossal, Canigó, Cairell, L'Espill, El·lipsi, Ullal, Bagalina, Daina o Cavall Fort. Cultivà igualment la narrativa juvenil (Les ales d'Àngel Vidal, 1985) o la recuperació històrica de personatges d'interès cultural (Lluís Català: l'home i l'escriptura, 1985).

Va ser vocal de la Junta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana pel País Valencià (1985-1986) i formà part del consell de coordinació de la revista Lletres de canvi; fou cap de servei de documentació de la col·lecció "El conte del diumenge" (on va publicar Matrícules d'honor l'any 1981) i membre del Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell.

Descripció: Retrat de Joan M. Monjo a la vora del mar.
Fons: Joan M. Monjo
Donació: Lara Aparisi
Datació aproximada: 1990
Signatura: DO-0010_0083
 

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política