Document del mes de maig: Concessió del títol de Ciutat a Gandia (maig 1904).

La concessió del títol de ciutat per a Gandia és una arrelada aspiració dels governants de l’antiga vila. Des de mitjan segle XVI, n’hi ha traces documentals i, des de la segona meitat del XVII, venia utilitzant-se un títol que aleshores tenia una forta significació d’estatus i de privilegi en el marc de la societat estamental de l’Antic Règim.

No va ser, tanmateix, fins a 1904 quan, malgrat la inexistència d’un privilegi ad hoc, es va confirmar el títol de ciutat per a Gandia, en part gràcies a les gestions del diputat pel districte Ignacio Despujols, cunyat de Federico Trénor Palavicino.

Reproduïm ací la comunicació que el ministre va fer al diputat Despujols, la qual forma part de l’expedient descrit més amunt. La publicació del Reial Decret corresponent a la Gaceta de Madrid (núm. 146, de 25 de maig de 1904, pàg. 741) resava així:

En atención a que la importante población de Gandía viene ostentando desde el siglo XVII el titulo de Ciudad que por sus méritos alcanzó, sin que aparezca en sus Archivos la Real Concesión que le originó, y teniendo además en cuenta su importància agrícola, industrial y comercial, y su constante adhesión a la Monarquía Constitucional;
Vengo en confirmar, como testimonio de Mi Real aprecio, su título de Ciudad.

Dado en Palacio a veinticuatro de Mayo de mil novecientos cuatro.

Alfonso

El Ministro de la Gobernación

José Sánchez Guerra



Document: El ministre de la Governació, José Sánchez Guerra, trasllada al diputat pel districte de Gandia, Ignacio Despujols, la confirmació del títol de ciutat a Gandia.
Expedient: “Expediente para solicitar la ratificación de la concesión del título de Ciudad para Gandía y que se agregue a este título el de Leal y Fidelísima; y además, el tratamiento de Excelencia al Ayuntamiento”
Data: 24/05/1904
Signatura: AHG, AB-5334/1

 Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política