Document del mes de setembre: 700 aniversari de la Fira i Festes de Gandia

Aquest és un documental produït per l’Ajuntament de Gandia i dirigit per Santi Gomar, tot arran de la celebració dels set segles des de la promulgació del privilegi que l’any 1311 va atorgar a la vila de Gandia una fira anual, de vint dies de durada, en honor al seu patró sant Miquel.
El video descriu molt bé els canvis experimentats des d’aquella fira de mercaders i artesans fins l’actual que coneixem. Enguany notarem el seu buit però tractarem de fer-la present a través de records com aquest.

Els canvis al llarg de tants segles han estat molts: el 1430 es traslladava al mes de maig i també es va celebrar un temps pel desembre, per sant Tomàs. Finalment, el 1542, Carles V la tornava a posar en el seu ‘tempus’ actual, en acabant l’estiu, entre la fira de Xàtiva, del ple mes d’agost, i la de Cocentaina, ja per Tots Sants. 

A les darreries del segle XVII, amb la canonització de Francesc de Borja, canviaria la seua advocació. En els darrers temps, des del final del franquisme, també ha experimentat canvis profunds, tot passant d’una fira més oficialista a una fira amb més participació al carrer.

El video es pot visualitzar en la plataforma VIMEO: Arxiu Històric de Gandia i serà projectat a l’espai de Tele Safor ‘Des de l’Arxiu’ el dia 25 de setembre. 




Títol: 700 aniversari de la Fira i Festes de Gandia
Director: Jaume Gomar
Guió: Àlvar Garcia
Fons: Material audiovisual
Durada: Documental del 700 aniversari de la Fira i Festes de Gandia: 13:27 m. Documental sobre el Tio de la Porra: 13:33 m. a 21:11.
Datació: setembre 2011
Edició i producció: Ajuntament de Gandia

Signatura: CD-285

Totes les fotos del mes  





En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política