Ara fa... 90 anys de Ràdio Gandia

El 8 de desembre de 1933, després d’un període de proves més bé llarg, començava a emetre legalment EAJ-23 Ràdio Gandia. Va ser Enrique Peralta, representant a Gandia de la marca Philips, qui va obtindre la llicència i va iniciar l’experiència radiofònica des del seu domicili del carrer de Sant Pasqual.
En aquell moment, els gandians que podien adquirir un receptor de ràdio eren encara ben pocs. El comú de ciutadans s’aplegava als casinos o a les seus de les diferents societats, que llançaven campanyes col·lectives per adquirir aparells. També hi havia l’opció d’acudir als domicilis dels nombrosos ‘galenistes’, que captaven les ones a través de rudimentaris dispositius de galena.

Des de l’inici, tingué vocació i projecció comarcal. Es dedicaven programes als pobles i eren freqüents les intervencions de conjunts musicals d’Oliva i la Valldigna. La programació incloïa, a més, tota mena de programes de caire cultural, infantil, festiu, benèfic...

L’emissora fundacional es finançava a través de socis protectors que, a canvi, tenien veu en elPrograma del radioyente’, on podien demanar i dedicar discos. També rebia una subvenció anual de l’Ajuntament per radiar qüestions d’interés per a l’alcaldia, fet que de tant en tant provocava certa polèmica. Una de ben sonada es va produir en 1935 amb motiu d’una al·locució sobre un dels temes candents de l’època: el divorci. Les paraules del locutor van enfurismar la ultracatòlica ‘Revista de Gandía’, més encara quan l’antena de la ràdio estava situada en la torre de la Seu.



Títol:
Estudi de Ràdio Gandia.
Data: ca. 1940.
Persones identificades: Joan Climent, Enrique Peralta, Sebastià Denia i Enrique Mengual.
Observacions: Donació d'Adelina Bataller.
Signatura: AHG, CA 2471/051.

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política