Ara fa... 40 anys va faltar Lluís Coll Alas

Ara fa 40 anys que ens va deixar l'artista gandià Lluís Coll Alas. Autodidacta i inclassificable, sempre inquiet, la seua enorme capacitat de treball el va dur a crear una obra diversíssima, conscientment dispersa i profundament lliure. Tot un rara avis en la Gandia de la dictadura.

La seua vida, com la de la seua generació, va estar marcada per la guerra. Empresonat el 1939, va ser alliberat després d'un llarg periple per les presons de Franco on va escriure assaig, poesia i novel·la. No va deixar de fer-ho a totes les ciutats on va viure (Maó, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat) un cop complida la pena. A partir dels anys seixanta, amb més de 40 anys i a Ourense estant, abandonà la literatura per posar-se de ple en el món de la pintura. Poc després tornà a Gandia, ciutat que ja no deixarà més que durant els anys posteriors a la seua boda, quan anà a instal·lar-se a París.

D'aspecte quixotesc, a la fotografia el podem vore amb la seua característica pipa metàl·lica de pal recte i assegut davant d'una de les seues obres. La mort el va sorprendre el 24 de gener de 1984, mentre passejava per la platja. 15 anys després del seu traspàs es va inaugurar la sala d'exposicions que porta el seu nom i Mari Carmen Escrivà, la seua darrera parella, va donar a l'Ajuntament de Gandia l'obra de l'última etapa de l'artista: més de 844 treballs.


Títol: Retrat de Lluís Coll Alas.
Data: ca. 1980.
Autor: [s.n.]
Observacions: Fotografia apareguda al Butlletí d’Informació Municipal núm. 3 de març de 1984.
Signatura: AHG, CA 1218/06.



Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política